Digital Signage’e karşı dokunmatik Kiosk

Digital Signage’e karşı dokunmatik Kiosk

Günümüzde hepimiz bilgiye çeşitli elektronik aletler aracılığıyla ulaşıyoruz. Öyle ki, bu araçlar gündelik hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline geldiler. Hal böyle olunca kitlelere ulaşım, pazarlama ve satış yöntemleri de müşterilerine ulaşabilmek için bu araçlara ve yöntemlere yönelmeye başladılar. Pazarlama başarısı ise bu müşterilere, ihtiyaç duydukları bilgi veya ürünleri, kullandıkları bu araçlara en hızlı ve efektif şekilde ulaştırmaya dayanır hale geldi.

Özellikle açık alanlarda reklam ve pazarlama, daha büyük kitlelere ulaşabilmek adına DIGITAL SIGNAGE dediğimiz dijital reklam panolarıyla yapılmaya başlandı. Bu yöntemle ulaşılmak istenen kitleye, verilmek istenen mesaj daha dikkat çekici ve farkındalık yaratır hale geldi. Fakat bu yöntem müşteri ile birebir iletişimi sağlayamayışından başka bir araca ihtiyaç duyuldu. Bu da TOUCHSCREEN yani dokunmatik ekranlı kioskları hayatımıza sokmaya başladı.

Bugün gittiğimiz müzelerde, showroomlarda kısacası bir şeyler hakkında anında bilgi almak istediğimiz yerlerde direk olarak biriyle iletişim kurmamız çok zordur. Şirket veya yönetim için fazla sayıda çalışan bulundurmak maliyet, müşteri açısından her an danışabileceği bir insan bulamamak ise oradan kaçış anlamına gelmeye başladı. Dolayısıyla bu iletişim ve bilgiye erişim isteğinin çözümü her an elinizin altında bulunabilecek tabletler veya yerleştirilecek kiosklarda yatmaktadır.

Peki bu dijital reklam panosu ile kiosk arasındaki temel farklar nedir ? Bir Şirket yöneticisi ya da pazarlamacı olarak müşteriye ulaşabilmek için hangisini kullanmanız gerekmektedir ? Hangisi işiniz için daha iyi bir çözümdür?

Digital Signage

Nedir: Digital Signage bilgi verilerinizi herhangi bir video, fotoğraf, yazı, sesli dosya vb. şekillerde yüklemenize ve bunu müşteriye küçük veya büyük bir monitör de sunmanızı sağlar.

Kullandığınız yazılım çeşidine göre sizin yüklediğiniz bilginin sıralamasını, zamanlamasını ve içeriğini eşzamanlı biçimde değiştirmenizi sağlar.

Bu yöntem müşterinizin oturarak veya ayakta durarak belli bir zaman dilimi geçirdiği yerler için çok uygundur. Metro ve tren istasyonları, havaalanları, bekleme salonları gibi daha geniş kitlelere ulaşabileceğiniz mekanlar çok iyi alternatiflerdir.

Artıları:

+ Dijital panoya bir kere bilgilerinizi yüklediğinizde, bundan böyle çok az idare ve yönetime ihtiyaç duyarsınız. (ta ki bir dahaki güncelleme ihtiyacınıza kadar…)

+ Daha düşük maliyet: ihtiyaç duyulan idare sistemi az olduğundan maliyetleri de nispeten daha düşük olmaktadır.

Eksileri:

+ Dijital reklam panosu tek yönlüdür. Eğer bir alışveriş magazasındaysanız veya havaalanında hızla yürüyen bir yolcuysanız  bu sizin için en iyi çözüm olmayabilir. Nedeni  içerisinde yüklenen reklamlardan veya mesajlardan biri belki de sizin için uygundu ancak o zamanlama döngüsü içinde size denk gelmeyebilir. Veya orada 10 adet reklam veya bilgi olduğunu düşünün. Ve sizin istediğiniz üründe onların içinde. Ancak o panonun yanından geçtişinizde değil, siz gelip geçtişinizde o reklam döndüşünde bu sizin hiçbir işinize yaramaz. Bu da sizin için fırsat kaybı demekken, Şirket içinde müşteri kaybı demek olacaktır.

Dokunmatik Ekranlı Kiosklar

Nedir: Bunu açıklamanın en kolay yolu dijital reklam panosu ile sizin iletişime geçmenizdir. Yani bu ikisi arasındaki en büyük var “ETKİLEŞİM” dir. Bir müşterinin sizin verdişiniz mesaj ile etkileşime geçebilmesi her işletme için vazgeçilmez bir fırsattır.

Dokunmatik kiosk size dijital reklam panosunun sunduğu her şeyi sunabilir, ama bir farkla: “BİREBİR ETKİLEŞİM”

Dokunmatik kiosk yazılımları onları yazan yazılımcıların yeteneği ve hayal gücüyle sınırlıdırlar ama tabi başarılı bir kiosk için gerekli bazı anahtar noktalar da vardır.

  • Uzaktan yönetim- ağ içerisinde verilerinizi biçimlendirme, sıralama ve yükleme
  • Çarpıcı tasarım – ilgi çekme ve etkileşimi sağlamak için
  • Doğru konumlandırma – kullanım oranını en yüksek seviyede sağlamak için
  • Sezgisel kullanıcı ara yüzü – bir kullanıcının kiosk ile etkileşime geçtiçinde aradığı ya da ulaşmak istediği bilgiyi elde edene kadar etkileşimde kalmasını sağlamak için
  • Sağlam çalışan bir donanım – her daim, her türlü müşteri yoğunluğuna dayanabilecek güvenilir bir donanım
  • Güvenlik- hem fiziksel (aletin çalınmasına karşın güvenli olmalı) hem de dahili olarak (kioskun arzu edilen kullanımın dışında erişilmesine karşın korunması olmalı)

Kısaca dokunmatik ekran kiosk, bire bir müşteriye ulaşmak isteyen, ona sattışı ürünün yada hizmetin özelliklerini detaylı olarak anlatmak isteyen herkes için uygundur. Kiosk satıcı/pazarlamacı ile müşterinin konuşma yöntemini kullanmadan bire bir karşılıklı diyaloğa girebilme yöntemidir.

Artıları:

+ canlı veri takibi sayesinde en çok rağbet gören kiosk içerişinizi ölçebilirsiniz (ki bu dijital reklam panolarında asla yapamayacağınız bir şey) kiosk yazılımına dayalı olarak edindiğiniz dataları, müşteri bilgilerini vb. bütün bilgileri dışarı aktarabilir ve daha sonrasında analiz etmek için kullanabilirsiniz. Bu da sizin müşteriye daha verimli ulaşabilmeniz için gerekli noktalarda yardımcı olur ve nasıl daha iyi hizmet sunabilirsiniz sorusuna da belki başka şekilde elde edemeyeceğiniz verileri sağlayarak çok daha efektif bir strateji belirlemenizi sağlar.

+ akılda kalıcılık: ziyaretçilere ve müşterilere vermek istediğiniz mesaj veya tanıtmak istediğiniz ürünle bire bir etkileşime geçme fırsatı verdiğinizde akıllarında kalıcılık ve erişme isteği ve dolayısıyla geri gelme isteği uyandırırsınız.

Eksileri:

Dokunmatik ekran kiosklar muadilleri olan dijital monitörlerle karşılaştırıldıklarında maliyetleri daha yüksektir.  Bununla birlikte kiosku tasarlamak ve içerdiği yazılımı yazmak da ayrı bir bilgi ve yaratıcılık gerektirdiğinden yazılımı da daha yüksek maliyetler oluşturacaktır.

Sonuç olarak günümüz bilgiye hızlı ve en etkin biçimde erişme çağı. Siz müşteriye istediğini ne kadar hızlı ve onun işine yarayacak şekilde sağlarsanız, geri dönüşü de o kadar başarılı olur. Bunun yolu da müşteriye aktif olduğu hayatın içerisinde ulaşabilmekten geçiyor. Dijital monitör veya dokunmatik ekran kiosklar ise sizin müşteriyle daha yakından iletişim kurmanızı sağlıyorlar. Fakat hangisini seçeceğiniz ise tamamen size kalmış. Müşteriye nasıl ulaşmak istediğinizden, bütçenizin ne kadar olduğuna hatta müşteriye hangi kanaldan ulaşmak istediğinize kadar bu tamamen sizin vereceğiniz karara kalmış. Bazı durumlarda dijital monitör daha geniş kitlelere ulaşsa da; dokunmatik ekran kioskun müşteriyle sağladığı birebir iletişimi sağlayamayacağından istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Öte yandan sağladığı kişisel etkileşim ve geri dönüş başarı oranı sayesinde dokunmatik ekran kiosk gerektirdiği maliyetlerin harcanmasını haklı kılmaktadır.